משרד עורכי דין אריה שורץ

מעמדו של זכרון דברים -

או: אל תחתמו על זכרון דברים

מאת עורך דין אריה שורץ

"...שמע, כבר סגרנו על המחיר, והם עומדים לצאת מהדירה בעוד חודש. אז המתווך נתן לנו זיכרון דברים, וחתמנו עליו. מתי תוכל להכין לנו הסכם לקניית הדירה?" 

אוף. עוד לקוח שחתם על זיכרון דברים בלי לבדוק למי שייכת הדירה, אם יש משכנתאות או עיקולים, אם הדירה רשומה בכלל בלשכת רישום המקרקעין או במנהל מקרקעי ישראל או בחברה משכנת, אם אפשר למכור ולקנות אותה או שיש איזו סיבה שמונעת זאת ממנו. מה גורם לאנשים חכמים ומנוסים  לעשות שגיאה כל כך קשה?

הסכם לקניית נכס מקרקעין הוא מסמך שיש בו זיהוי של הצדדים, זיהוי של הנכס, ומפורטים הפרטים הבסיסיים - מחיר ומועד פינוי. כותרת המסמך – אם היא "הסכם", "חוזה" או "זיכרון דברים" אינה משנה את משמעותו המשפטית. לקוחות רבים מוצאים עצמם חתומים על מסמך הנושא כותרת "זיכרון דברים", ובניגוד לאמונתם שמדובר במשהו בלתי מחייב וזמני בלבד, הם חתומים למעשה על הסכם מחייב. על ההסכם שמחייב אותם לכל דבר ועניין חתמו בלי לבצע אף אחת מהבדיקות המתחייבות וגרוע מכך – בלי שיהיו בו פרטים רבים שהעדרם עלול ליצור מריבות ומחלוקות קשות עם הצד השני. מישהו מהם היה קונה כך מכונית? אנחנו מאמינים שלא.

חלקם של הקונה והמוכר בשלבים שלפני חתימה על הסכם מכר מסודר פשוט: הם צריכים למצוא אחד את השני, להחליט על ביצוע העסקה, על המחיר ועל לוח הזמנים להעברת החזקה. מכאן, עליהם להעביר את העבודה המשפטית לעורכי הדין: אלו יבדקו את זכויות המוכר בלשכת רישום המקרקעין, במנהל מקרקעי ישראל ובחברה המשכנת (לפי המקרה כמובן), יבדקו במחלקת ההנדסה של הרשות המקומית או בועדה המקומית לתכנון ולבניה את חוקיות הבניה (אם יש צורך בכך), יבקשו פרטים מלאים על המשכנתאות או זכויות צד ג' הרובצות על הנכס, יבנו יחד עם הלקוח את לוח התשלומים בהתאם להסכם הקניה או המכירה השני (רוב הקונים מוכרים דירה קודמת ולהפך). מילים אחרות – עורכי הדין יעשו את כל הפעולות המשפטיות שמטרתן אחת: להגן על הקונה ולהבטיח שיוכל לקבל את מלוא הזכויות בנכס אותו הוא עומד לקנות במיטב כספו.

אל תחתמו על זיכרון דברים.

בעולם המודרני יכול עורך הדין לבצע את מרבית הבדיקות במהירות, ולהכין עבורכם את הסכם קניית הדירה בתוך ימים ספורים. אין שום סיבה בעולם שתסכנו את זכויותיכם וכספכם ותתחייבו לקנות ולשלם בלי לבדוק היטב את החתול המיילל בתוך השק. זכרו – הצד השני מעוניין בעיסקה בדיוק כמוכם. גם הוא רוצה לשמור על זכויותיו ויבין את רצונכם להישמר מצרות. לחצו של המתווך לחתום מיד על "משהו" אינו נובע בדרך כלל מרצון להבטיח לכם את העסקה, אלא מרצון לראותה חתומה על מנת לזכות בדמי התיווך. לחצתם ידיים עם המוכר? במקום לחתום על מסמך שרק מזמין צרות צלצלו לעורך הדין שלכם, תנו לו את פרטי הנכס ופרטי העסקה, ויחד עם המוכרים תוכלו לקבוע מועד לחתימה על הסכם, בביטחון וללא סיכון מיותר. 

משרד עורכי דין אריה שורץ - צרו קשר

קישורים חיצוניים: בדק בית