משרד עורכי דין אריה שורץ

שטרות וניירות

עו"ד אריה שורץ

בימים שלפני חג הפסח אני מחכה תמיד למעטפה צבעונית, קבועה, שמגיעה לביתי ממש בערב החג. אני מכיר את כתב היד שעליה, ושמח לקרוא את הברכה שבתוכה. והסיפור? הנה:

לפני שנים התקשר אלי לקוח וביקש את עזרתי לאחד מעובדיו. לשאלתי הסביר כי העובד, עולה חדש ממדינות חבר העמים, עבד תקופה קצרה באמצעות חברת כוח אדם. לאחר שהפסיק לעבוד עבורם פתחו אלו נגדו תיק הוצאה לפועל לגביית סכום כסף משמעותי.

נפגשתי עם העובד, והגשתי בשמו התנגדות לביצוע שטר – ההליך המקובל כאשר חייב בתיק הוצאה לפועל טוען כי מסיבה כלשהיא שמקורה בתקופה שלפני פתיחת תיק ההוצאה לפועל, אינו חייב לשלם את החוב.

ובמה היו דברים אמורים? הסתבר כי האיש עבד אצל מעסיק מפוקפק, אשר השתמש בחברת כח האדם לשם גיוס עובדים, ונהג להחתים את העובדים, כתנאי להעסקתם, על ערבות לטובת חברת כח האדם לתשלום חובו להם. הערבות נחתמה בפני עורך הדין של חברת כח האדם. סופו של דבר נשאר אותו המעסיק חייב סכומים גדולים לחברת כח האדם, וזו ניסתה לגבות את החוב מהעובדים המסכנים שחתמו על ערבות לחוב.

עברו שנים ונזכרתי באותו התיק, כאשר פנה אלי חבר למקצוע וסיפר לי כי נפתח נגדו תיק הוצאה לפועל בגין שיקים שנמשכו מחשבונו אך לא נחתמו על ידו, אלא על ידי מישהו אחר שהשיקים הגיעו לידיו. ומדוע נזכרתי? בגלל הדמיון המשפטי בין שני הסיפורים.

שיק, שטר ערבות או שטר משכנתא – כולם שטרות הם, והדרך למימושם עוברת בלשכת ההוצאה לפועל. לעיתים שוכחים החייבים או עורכי דינם שהליכי ביצוע שטר, כך הם נקראים בחוק, ניתן לנהל רק אם מדובר בשטר, ולא בפיסת נייר. ומהו שטר? ההגדרה המדויקת נמצאת בחוק, פקודת השטרות, והיא כוללת בין היתר את חתימתו של עושה השטר על השטר. נו, אמרתי לחברי למקצוע – הרי אם לא חתמת על השיקים, מדובר בפיסות נייר ולא בשטרות ואינך צריך לשלמם. התכבד והגש התנגדות וראה את העניין כסגור. "כן", ענה לי, "הכל היה יכול להיות יותר פשוט, אם לא היה המועד להגשת ההתנגדות עובר. האדם שלקח ממני את השיקים הבטיח להחזירם, ואני האמנתי לו, וחיכיתי. בינתיים עבר המועד, הוא לא בא, ואני נשארתי עם החוב". איזה ברוך.

בבית המשפט, חקרתי את עורך הדין של חברת כח האדם: האם הסברת לעובד את מהות החתימה? "כן, כמובן" ענה לי. האם אתה דובר רוסית? "לא." ואיך יכולת להסביר לאדם שבועות ספורים אחרי עלייתו ארצה, והוא אינו דובר מילה עברית, את המשמעות של חתימתו ומהי בכלל ערבות?" עורך הדין שתק. השופטת הבינה בדיוק מה קרה, ולא עבר הרבה זמן עד שקיבלנו את פסק הדין: כיוון שהוכח כי העובד לא ידע כלל על מה חתם, ממילא לא יכול היה לתת הסכמתו להיות ערב, ולפיכך ערבותו אינה תקפה והוא אינו צריך לשלם דבר.

ועורך הדין? הגשנו בקשה להארכת מועד, והיא התקבלה. הצד השני הגיש ערעור, וגם הוא התקבל. בסופו של דבר נאלץ עורך הדין לשלם את כל החוב, לא בגלל שהיה חייב משהו אלא בגלל שלא הגיש את ההתנגדות במועד. ריחמתי עליו מאוד, שהרי לאמיתו של דבר באמת לא היה חייב כלום לאף אחד.

העובד שיצא מן הבוץ הודה לי בדמעות, והוא ממשיך לשלוח אלי ברכות לחג בכל שנה ושנה, תמיד במעטפה צבעונית קטנה, למרות שכבר שנים לא נפגשנו. המכתב הקבוע שלו מחמם את לבי כל פעם מחדש. עורך הדין לעומת זאת איבד לאחר זמן לא רב את רשיונו בשל מעשי זיוף אחרים, נקלע לחובות כבדים ונעלם מן האופק.

ומכאן – למוסר ההשכל משני הסיפורים. אם לא חתמתם על שיקים, או לא הבנתם כלל על מה אתם חותמים, יכול להיות שלא תצטרכו לשלם. מצד שני, גם אם אינכם צריכים לשלם, אתם חייבים לומר זאת בזמן, אחרת לא תוכלו להעלות את הטענות הטובות והצודקות. והטוב ביותר – אל תחתמו על מה שאינכם מבינים, ושמרו היטב על פנקס השיקים שלכם: הרבה יותר קל להימנע מצרות מאשר לצאת מהם בדיעבד.

כן, ויש כאן שעור אחד נוסף: אף פעם אל תחשבו שהעתיד ברור מאליו. החיים מספקים לנו כל הזמן הפתעות מכל הסוגים, נעימות ומביכות כאחד.

חזרה לארכיון "משפט חזק"

הרשמה ל"משפט חזק"